Συνταγή : Ηλίας Δεμιρτζόγλου.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 1 ώρα & 5΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 500 γρ. ριγκατόνι
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κιμά
- 2 κουτιά ντομάτα κονκασέ
- 250 γρ. αρακά
- 150 γρ. καρότα τριμμένα
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. γάλα
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα
Για τη μπεσαμέλ
- 6 κουτ. σούπας αλεύρι
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 800 ml γάλα
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα
Eκτέλεση
- Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό (να κρατάνε), σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε.
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπέικον για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, τον αρακά, το καρότο και τέλος τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα του κιμά με τα ριγκατόνι. Προσθέτουμε το γάλα και τη φρυγανιά.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις χρυσίσει, ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, αλατοπίπερο και τη γραβιέρα.
- Στρώνουμε τα ριγκατόνι σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου