ΜΕΝΟΥ

Pages

Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας


Πρόκειται για το περίφημο χουνκιάρ μπεγεντί.












Συνταγή :  Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι (από σπάλα) σε κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2½-3 φλιτζάνια γάλα ζεσταμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Eκτέλεση
  • Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. 
  • Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. 
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. 
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για μιάμιση ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. 
  • Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. 
  • Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας ή στη φωτιά του γκαζιού μέχρι να καεί η φλούδα και να μαλακώσει το εσωτερικό τους. 
  • Αφαιρούμε τη σάρκα τους με κουτάλι και την πολτοποιούμε με πιρούνι.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι. 
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί ελαφρώς. 
  • Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. 
  • Ρίχνουμε το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. 
  • Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κρέας με τον πουρέ.

Tips: 
  • Πρόκειται για το περίφημο χουνκιάρ μπεγεντί. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με μία συσκευασία ντομάτα κονκασέ. Το ιδανικό «κάψιμο» της μελιτζάνας γίνεται στα κάρβουνα για να απορροφηθεί η μυρωδιά του καπνιστού.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου