Πρόκειται για το περίφημο χουνκιάρ μπεγεντί.
Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (από σπάλα) σε κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2½-3 φλιτζάνια γάλα ζεσταμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για μιάμιση ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
- Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Στο μεταξύ, πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας ή στη φωτιά του γκαζιού μέχρι να καεί η φλούδα και να μαλακώσει το εσωτερικό τους.
- Αφαιρούμε τη σάρκα τους με κουτάλι και την πολτοποιούμε με πιρούνι.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
- Αφήνουμε τον πουρέ να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κρέας με τον πουρέ.
Tips:
- Πρόκειται για το περίφημο χουνκιάρ μπεγεντί. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ντομάτες με μία συσκευασία ντομάτα κονκασέ. Το ιδανικό «κάψιμο» της μελιτζάνας γίνεται στα κάρβουνα για να απορροφηθεί η μυρωδιά του καπνιστού.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου