Παρά τις αντιρρήσεις του καιρού, «διατηρούμε» το καλοκαίρι στο πιάτο με τη σαλάτα του Κλεομένη Ζουρνατζή.
Συνταγή : Κλεομένης Ζουρνατζής.
Μερίδες : για 2-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 1 & ½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1 κιλό ντοματίνια
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή ξερό
- 2 ματσάκια ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 300 γρ. τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού ή γαλοτύρι
- 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε λεπτά φετάκια
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το ντρέσινγκ
- 100 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδας
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ή άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ντρέσινγκ
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι.
Ντοματίνια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 120° C.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε σε μονή στρώση σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
- Ψήνουμε για 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά τους, να μελώσουν και να γλυκάνουν.
Σαλάτα
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ρόκα με το ντρέσινγκ και το σέλερι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τα ψητά ντοματίνια, κατά προτίμηση όσο είναι ζεστά.
- Βάζουμε κουταλιές από το κρεμώδες τυρί περιμετρικά στη σαλατιέρα ή το σερβίρουμε σε ένα μπολ για να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
Συμβουλές
- Για μια πιο χορταστική εκδοχή της σαλάτας, μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια και βρασμένες σε αλατόνερο.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου