Συνταγή : Ευη Βουτσινά.
Μερίδες : για 4 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 800 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 3,5 εκ.
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- περίπου 1 λίτρο νερό
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερά φυλλαράκια φασκόμηλου (αν δεν μας αρέσει, το αντικαθιστούμε με ξερό δεντρολίβανο)
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, χοντροκοπανισμένοι
- φλούδα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 16 ξερά βερίκοκα + 16 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
- περίπου 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα + λίγο ακόμη για επάλειψη.
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του κρέατος και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο), τον κόλιανδρο και τη φλούδα πορτοκαλιού, την κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε το υγρό να βράσει για λίγα λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολύ μυρωδάτος ατμός.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε με ένα πινέλο. Στο διάτρητο σκεύος βάζουμε τις φέτες του κρέατος και ανάμεσα και γύρω-γύρω τα ξερά φρούτα.
- Βάζουμε το διάτρητο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουμε στο χείλος της (ανάλογα με το τι διαθέτουμε).
- Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι ή, αν δεν εφαρμόζει καλά, με μια διάφανη μεμβράνη, προσεκτικά όμως, για να μην καούμε.
- Το αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 12 λεπτά. Στο χρόνο αυτό, θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν φουσκώσει και τα ξερά φρούτα.
- Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν ψήθηκε το κρέας - δεν πρέπει να είναι ροζέ στο εσωτερικό του, καθώς το χοιρινό δεν τρώγεται μετρίως ψημένο. Αν δεν έχει γίνει, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά επιπλέον.
- Μοιράζουμε σε πιάτα το φαγητό μαζί με τα φρούτα.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με ψωμί ή με ρύζι πιλάφι.
Συμβουλή
- Το ζωμό της κατσαρόλας μπορούμε να τον βράσουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό, να τον σουρώσουμε, να τον μετρήσουμε, να συμπληρώσουμε όσο νερό χρειάζεται και να βράσουμε ρύζι για πιλάφι.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου