ΜΕΝΟΥ

Pages

Γλυκό ψωμί σαν ντόνατ με γέμιση πραλίνας

Ενα ψωμί όλες τις ώρες...


Προετοιμασία 30΄
Αναμονή 1 ώρα και 45΄
Ψήσιμο 20΄ - 25΄





~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 8 με 10 άτομα
Για τη ζύμη
  • 570 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού (κοφτό) αλάτι
  • 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 2 αυγά μεγάλα

Για τη γέμιση
  • 300 γρ. άλειμμα πραλίνας (π.χ. νουτέλα, μερέντα, νουκρέμα)
  • μείγμα από 2 κουτ. σούπας κακάο και 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, για να πασπαλίσουμε τον πάγκο εργασίας μας



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~

  • Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς, ώστε να είναι χλιαρό αλλά όχι καυτό, γιατί η υψηλή θερμοκρασία θα καταστρέψει τη μαγιά. Επειδή χρησιμοποιούμε μαγιά σε σκόνη, δεν χρειάζεται να τη διαλύσουμε προηγουμένως στο γάλα.
  • Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο και επιλέγουμε τη λειτουργία που μόνο ζυμώνει και φουσκώνει τη ζύμη, χωρίς να την ψήνει.
  • Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, είτε με το χέρι είτε στο μίξερ, με το γάντζο, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
  • Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μεγάλη, μακρόστενη φόρμα του κέικ, διαστάσεων περίπου 25x10 εκ. Οταν η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχουμε πασπαλίσει με το μείγμα ζάχαρης άχνης - κακάου. Την ανοίγουμε, με τα χέρια ή με τον πλάστη, σε ορθογώνιο φύλλο πάχους 1 εκ.
  • Αλείφουμε το φύλλο με την πραλίνα. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα της πίτσας το κόβουμε σε 8 λωρίδες. Στοιβάζουμε τις λωρίδες αυτές τη μία πάνω στην άλλη ανά τέσσερις και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετούμε αυτά τα κομμάτια όρθια στη μακρόστενη φόρμα μέχρι να τη γεμίσουμε. Αφήνουμε το γλυκό να φουσκώσει σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά (όχι περισσότερο, γιατί κινδυνεύει να καεί ή να στεγνώσει). Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.



Συμβουλή
  • Στο δεύτερο φούσκωμα μπορούμε να ακουμπήσουμε τη φόρμα πάνω στην κουζίνα όση ώρα προθερμαίνουμε το φούρνο. 
  • Η ζέστη που διαφεύγει θα βοηθήσει να φουσκώσει πιο γρήγορα η ζύμη.


Η Χριστίνα Τζιάλλα, αρχισυντάκτρια των Γλυκών Ιστοριών, έφτιαξε το εν λόγω ψωμί και μας το προτείνει για πρωινό, μεσημεριανό και όλες τις ώρες...

Πηγή - glykesistories.gr \ Συνταγή από την Ευη Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου