ΜΕΝΟΥ

Pages

Ελιόπιτα ρολό


Γευστικά ελιοπιτάκια για όλη την παρέα









~ ~ ~ ~ ~ Yλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για τη ζύμη
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/3 φλιτζανιού νερό χλιαρό
  • λίγο αλάτι


Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι ελιές μαύρες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή 2-3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο
  • σουσάμι



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. 
  • Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη ομογενής και ελαστική. 
  • Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ανεβεί λίγο. 
  • Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί καλά. Προσθέτουμε τις ελιές και τον δυόσμο, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια και ανοίγουμε χοντρό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. 
  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Αλείφουμε με λίγο νερό κάθε ρολό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
  • Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε να σταθούν οι ελιόπιτες για 10 λεπτά και στη συνέχεια τις ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tips:
  • Μπορούμε αντί για κρεμμύδι να βάλουμε πράσο και αντί για μαύρες ελιές να βάλουμε πράσινες. 
  • Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά καρβελάκια. ? Το φύλλο με τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες πίτες. 
  • Είναι εύκολο και πεντανόστιμο.

Πηγή - ethnos.gr \ Συνταγή της Εφης Γιαλουση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου