Γευστικά ελιοπιτάκια για όλη την παρέα
~ ~ ~ ~ ~ Yλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για τη ζύμη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/3 φλιτζανιού νερό χλιαρό
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι ελιές μαύρες κομμένες σε ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή 2-3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο
- σουσάμι
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη ομογενής και ελαστική.
- Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ανεβεί λίγο.
- Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί καλά. Προσθέτουμε τις ελιές και τον δυόσμο, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια και ανοίγουμε χοντρό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Αλείφουμε με λίγο νερό κάθε ρολό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε να σταθούν οι ελιόπιτες για 10 λεπτά και στη συνέχεια τις ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Tips:
- Μπορούμε αντί για κρεμμύδι να βάλουμε πράσο και αντί για μαύρες ελιές να βάλουμε πράσινες.
- Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά καρβελάκια. ? Το φύλλο με τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες πίτες.
- Είναι εύκολο και πεντανόστιμο.
Πηγή - ethnos.gr \ Συνταγή της Εφης Γιαλουση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου