
Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Προετοιμασία : 20΄
Μαγείρεμα : 30΄
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 άτομα
- 1 κιλό κιμά (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 ποτήρι Μαυροδάφνη
- αλάτι, πιπέρι
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 8 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1/2 ποτήρι Μαυροδάφνη
- 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές χωρίς το κουκούτσι
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο άγριο (σπόρους)
- αλάτι
~ ~ ~ ~ ~ Eκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Μουσκεύουμε καλά το ψωμί σε μπολ με το κρασί.
- Βάζουμε σε άλλο μπολ τον κιμά, προσθέτουμε το ψωμί καλά στυμμένο και ζυμώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά το μείγμα μέχρι να δέσουν μεταξύ τους όλα τα υλικά.
- Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί για λίγη ώρα στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα
- Βάζουμε όλα τα υλικά της εκτός από τις ελιές σε μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Μέχρι να δέσει η σάλτσα, πλάθουμε τα σουτζουκάκια δίνοντάς τους στενόμακρο σχήμα (υπολογίζοντας να είναι το μήκος τους περίπου 8 εκατοστά).
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια ελαφρώς από όλες τις πλευρές.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
- Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, βάζουμε με προσοχή ένα ένα τα σουτζουκάκια με σειρά στη βάση της κατσαρόλας.
- Σιγοβράζουμε μαζί με τη σάλτσα ντομάτας για 15 λεπτά περίπου, προσθέτοντας πριν από το τέλος τις ελιές κομμένες σε φετάκια.
- Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Tips :
- Οσο περισσότερο ζυμώνουμε τον κιμά τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα σουτζουκάκια.
- Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, μπορούμε, αντί να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια, να τα ψήσουμε απευθείας με τη σάλτσα τους στον φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου