ΜΕΝΟΥ

Pages

Κολοκυθοκεφτέδες ασυνήθιστοι

Λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες για το μεσημεριανό σας.


Προετοιμασία 20΄ 
Αναμονή 1 ώρα + 30΄ 
Μαγείρεμα 30΄




Υλικά για 4 μερίδες
  • 1 κιλό μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια, πλυμένα και καθαρισμένα
  • 200 γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (για το αλεύρωμα των κεφτέδων)
  • ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

~ ¤ ~


Εκτέλεση
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα αδειάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά, να στραγγίξουν καλά από τα υγρά.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. 
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε, μέχρι να αναμειχθούν. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να σφίξει.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, μεγέθους μικρού καρυδιού. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι και αλευρώνουμε τους κεφτέδες.
  • Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει το 1/4 περίπου του σκεύους και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. 
  • Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, σε δόσεις, για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. 
  • Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Συνοδεύουμε με οι ψητές σαρδέλες ή ο τηγανητός γαύρος.

Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Φιορούλα Τουλάτου από τα Πουλάτα Σάμης της Κεφαλλονιάς.

Πηγή - γαστρονόμος