ΜΕΝΟΥ

Pages

Τσιζκέικ με σπιτική ξινόκρεμα βήμα βήμα


Σπιτική λιχουδιά για όλες τις ώρες.



Προετοιμασία 20΄ 
Αναμονή 24 ώρες (ξινόκρεμα) + 60΄




Υλικά για 10 μερίδες
Για την ξινόκρεμα της επικάλυψης*
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • χυμός από 1 λεμόνι

Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή Μιράντα
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για την κρέμα
  • 600 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia ή Arla Buko
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


~ ¤ ~

Εκτέλεση
 
Συγκεντρώνουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε.




Ξινόκρεμα: 
Από την προηγουμένη ανακατεύουμε το χυμό με την κρέμα γάλακτος (θα πήξει στιγμιαία) και αφήνουμε το μείγμα εκτός ψυγείου για 1 βράδυ. 



Βάση: 
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

 

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.



Ανακατεύουμε καλά, ώστε το μπισκότο να βραχεί ομοιόμορφα.
Προσοχή: δεν θα ομογενοποιηθεί σαν ζύμη.



Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., που έχουμε ακουμπήσει σε μια ίσια πιατέλα.
Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το πιέζουμε με τα χέρια, ώστε να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.



Κρέμα:
Αδειάζουμε το τυρί στον κάδο του μίξερ ή, αν δεν έχουμε μίξερ, σε ένα μπολ, για να το χτυπήσουμε με μίξερ χειρός.



Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια μαλακή κρέμα.



Προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν πηχτή σαντιγί.





Απλώνουμε την κρέμα αυτή πάνω από την μπισκοτένια βάση με μια σπάτουλα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.



Μόλις σφίξει και παγώσει η κρέμα, αφαιρούμε το τσέρκι, τραβώντας το προς τα πάνω.



Aπλώνουμε πάνω από το γλυκό την ξινόκρεμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.




Γαρνίρουμε προαιρετικά με μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση όξινα, όπως φρούτα του δάσους, βερίκοκα κ.ά.


Συμβουλή 
Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 150 γρ. έτοιμη ξινόκρεμα. 
Πωλείται σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν ως crème fraîche ή sour cream ή σε ρωσικά παντοπωλεία ως σμετάνα.


Πηγή - γλυκές ιστορίες