menu22

H Πιο Υπέροχη Γαλατόπιτα Της Θεσσαλίας

Η άνοιξη, με το ωραίο, φρέσκο γάλα της, είναι η εποχή που λατρεύει τη γαλατόπιτα. Στη Θεσσαλία, η βλάχικη και η σαρακατσάνικη κτηνοτροφική παράδοση ανταγωνίζονται ποιά θα φτιάξει τη νοστιμότερη, γι’αυτό και οι συνταγές δεν τελειώνουν: με φύλλο, χωρίς φύλλο, με φύλλο μόνο κάτω, γλυκιά, αλμυρή, πορτοκαλένια, λεμονένια, βανιλένια ή απλά, γαλατένια.
Έχω δοκιμάσει γλυκές και αλμυρές, αυτή εδώ είναι η καλύτερη. Δεν πρόκειται να μην σου πετύχει, ακόμη κι αν δεν “το έχεις” πολύ με τα γλυκά και το μυστικό της νοστιμιάς της είναι το καραμελλωμένο, τραγανό, βουτυράτο φύλλο της βάσης. Αλλά και το άρωμα από αληθινό βούτυρο στη γαλατένια κρέμα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σε ένα γαλακτομπούρεκο ή απλά να την φας σκέτη σε μπολάκια με κανέλα-ακόμα καλύτερη από το ψυγείο.



Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη
Μερίδες : Ν/Α
Απαιτούμενος Χρόνος : Ν/Α
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 8 φύλλα κρούστας
  • ζάχαρη
  • κανέλα
  • (προαιρετικά, 1 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια πολύ ψιλοκομμένα στο μούλτι)
  • βούτυρο Lurpak, λιωμένο
Για την κρέμα
  • 1 λίτρο φρέσκο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • ¾ φλ. κορν-φλάουρ
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak

Εκτέλεση
  • Λιώνουμε το βούτυρο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ-βγαίνει ομορφότερη σε στρογγυλό- και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, λίγο πατσαβουριαστό.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγους ξηρούς καρπούς-αν τελικά τους βάλουμε.
  • Κάνουμε ένα μικρό κόθρο στο γείσο, κόβοντας το φύλλο αν περισεύει πολύ.
  • Συνεχίζουμε φύλλο-φύλλο την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  • Ψήνουμε το φύλλο για 10 λεπτά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όσο ψήνεται το φύλλο, σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε καλά το κορν-φλάουρ.
  • Βάζουμε σε μεγάλο κατσαρόλι το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια φωτιά με τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το γάλα με το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα, μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και την τρώμε χλιαρή, που είναι ακόμα πιο νόστιμη!
*Το πυρέξ μας βοηθάει να ελέγχξουμε στο τέλος αν έχει ροδοκοκκινίσει ωραία το φύλλο στην κάτω πλευρά. Αν χρειάζεται ακόμη λίγο, το βάζουμε για 5 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου, προσέχοντας να μην καεί.

Πηγή - Το Πιρούνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου