menu22

Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, η νοστιμιά της βάσης



Φτιάξτε σπιτική σάλτσα για την πίτσα σας με την συνταγή του Περικλή Κοσκινά.








Συνταγή : Περικλής Κοσκινάς.
Μερίδες :  Για περίπου 170 ml
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Μαγείρεμα περίπου 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα που θα καλύπτει τη βάση με φρέσκες ντομάτες, είτε να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα, συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ακόμη και πελτέ. Το σημαντικό είναι η σάλτσα να βράσει τόσο ώστε να είναι ελαφρώς συμπυκνωμένη, να μη βγάλει υγρά στο ζυμάρι και το μαλακώσει.


Υλικά
  • 2 φρέσκες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια βασιλικού, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδογια περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν. 
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα. Ρίχνουμε το βασιλικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο, στο ψυγείο, για περίπου 3 - 4 μέρες.

Μυστικό 
  • Για εντονότερη και πιο πικάντικη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά της σάλτσας 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια, και 1 φέτα μπέικον, ψιλοκομμένη. Τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μαγειρέματος κανονικά.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου