menu22

Τυρόπιτα ελαφριά με δυόσμο

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κριτσανιστής, μοσχοβολιστής τυρόπιτας;







Συνταγή : Άγγελος Ρεντούλας.
Μερίδες : για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, ψήσιμο 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)

Για τη γέμιση
  • 400 γρ. «φέτα» light
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)
  • 2 αυγά για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε). 
  • Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C. Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε για 1 ώρα.

Συνοδεύουμε με
  • Μια Μαντινεία με ωραία οξύτητα και φρεσκάδα.

Συμβουλή
  • Αντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού - είναι ο σύμμαχος μας για προσεγμένη διατροφή.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου