menu22

Εκμέκ με κρέμα μαστίχας και φράουλες


Το εκμέκ είναι ένα ψωμί που μοιάζει με τσουρέκι. Τσουρέκι έβαλα κι εγώ σαν βάση στο γλυκό μου, από πάνω κρέμα πατισιέρ με άρωμα μαστίχας και στο τέλος φράουλες. Υπέροχο!










Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου.
Μερίδες : για ένα ρηχό γυάλινο μπόλ
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε φέτες του ενός δαχτύλου
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα
  • ½ κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Για την κρέμα
  • 750ml γάλα κατσικίσιο
  • 3 αβγά
  • 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 5 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη ή μερικές σταγόνες μαστιχέλαιο

Για την επικάλυψη
  • 400γρ. φράουλες καθαρισμένες
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση
  • Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη σε ένα μπρίκι για 8 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε το λικέρ και το χυμό λεμονιού και αφήνετε να κρυώσει.
  • Ετοιμάζετε την κρέμα: Με ένα σύρμα χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και λίγο από το γάλα μέσα σε ένα μπολ και βάζετε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταίνεται πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλύτερα το ρίχνετε στο μπολ με τα αβγά, ανακατεύετε καλά και ξαναγυρίζετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη μαστίχα και συνεχίζετε να ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Τραβάτε το κατσαρόλι από τη φωτιά.
  • Στρώνετε τη βάση ενός γυάλινου μπολ με τις φέτες του τσουρεκιού με τρόπο που δεν θα μείνει πουθενά κενό. Με ένα κουτάλι παίρνετε σιρόπι και λίγο-λίγο το σιροπιάζετε.
  • Απλώνετε από πάνω την κρέμα και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε την επικάλυψη.
  • Πλένετε και καθαρίζετε τις φράουλες. Κόβετε τις μεγάλες στη μέση ή στα τέσσερα και τις ρίχνετε σε ένα τηγάνι. Το βάζετε πάνω σε δυνατή φωτιά και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Οι φράουλες θα βγάλουν τα υγρά τους και θα πάρουν βράση. Δυο λεπτά μετά διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και το ανακατεύετε μέσα στις φράουλες.
  • Αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμη η σάλτσα για να πήξει και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και το απλώνετε πάνω από το γλυκό, το οποίο αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου