ΜΕΝΟΥ

Pages

Πιπεράτα χάμπουργκερ με πικάντικη σάλτσα ντομάτας


Πικάντικα χάμπουργκερ για τους λάτρεις του fast food.








Υλικά 
  • 700 γρ. κιμά αρνίσιο (ή σε μείγμα με μοσχαρίσιο),περασμένο μία φορά από τη μηχανή
  • 2 κ.σ. μείγμα πιπεριών, χοντροσπασμένο
  • 1 χοντρή φέτα ψωμί, μουλιασμένη σε κόκκινο κρασί
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Γιά τη σάλτσα:
  • 4 μέτριες ντομάτες, στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γ. harissa (σάλτσα καυτερής πιπεριάς) ή ανάλογο μπούκοβο
  • 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ριζόξιδο (εναλλακτικά, ξίδι από λευκό κρασί)
  • 1 κ.σ. ξερό βασιλικό
  • αλάτι


~ ¤ ~


Εκτέλεση
  • Σ' ένα μέτριο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το θυμάρι και το κύμινο, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το μουλιασμένο ψωμί, ελαφρά στυμμένο, το σκόρδο, τα πιπέρια και ανάλογο αλάτι. 
  • Δουλεύουμε το μείγμα, ν' αναμειχθούν όλα τα υλικά του τηγανιού. 
  • Σ' ένα ταψάκι βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε με το μείγμα του τηγανιού, μέχρι να γίνει ομοιογενής μάζα. 
  • Πλάθουμε μπιφτέκια χοντρά και τ' αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο 30'.

Για την πικάντικη σάλτσα
  • Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ντομάτα, με όλα τα υπόλοιπα υλικά (αρχίζουμε με τη μισή harissa αν δεν είμαστε βέβαιοι) και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό, περίπου 25'. 
  • Ψήνουμε τα χάμπουργκερ στα κάρβουνα ή σε μαντεμένια γκριλιέρα, περίπου 4' από κάθε πλευρά και τα σερβίρουμε με μία κ.σ. σάλτσα από πάνω. 
  • Αν θέλουμε, τα σερβίρουμε σε ζεστά στρογγυλά ψωμάκια, αλειμμένα με σάλτσα, μαζί με φύλλο σαλάτας και ροδέλα κρεμμυδιού. 
  • Σερβίρουμε σε μικρό μπολ την υπόλοιπη σάλτσα. 
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.


Πηγή - ΑθηνόραμαUmami.gr