ΜΕΝΟΥ

Pages

Πιλάφι Με Κοτόπουλο

Με τόσα ριζότι της μόδας, ξεχάσαμε το παλιό, παραδοσιακό, μαγικό πιλάφι της γιαγιάς. Αυτό που γίνεται με το πιο νόστιμο ρύζι, την ελληνική καρολίνα και αληθινό βούτυρο που μοσχοβολά.
Πιλάφι σπυρωτό και μελωμένο συνάμα που λούζεται από τη γλυκιά σάλτσα της ντομάτας. Το μυστικό του, το αληθινό αγελαδινό βούτυρο που το κάνει να μοσχομυρίζει, δένοντας ταυτόχρονα τη σάλτσα. Εγώ το έκανα με κοτόπουλο αλλά εσείς μπορείτε να το κάνετε με οποιοδήποτε κρέας.



Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά
  • 1 ολόκληρο φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε χοντρές φέτες ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί ή γλυκό κρασί Samos
  • μερικά ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 1 συσκευασία κονκασέ
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
  • αλάτι-πιπέρι
  • προαιρετικά, κόκκους πιπεριού, λίγο μπαχάρι, 1 ξύλο κανέλας ή ρίγανη στο τελείωμα

Για το πιλάφι 
  • 11/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 4 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 1/2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
  • στη μύτη του κουταλιού, μια μικρή σταλίτσα κανέλα σκόνη
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση 
Για το κοτόπουλο
  • Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σξόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Τώρα θα ρίξουμε και την κανέλα ή τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σε δυνατή φωτιά το ροδίζουμε ελαφρά και από τις δυό πλευρές.
  • Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  • Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε προσεχτικά και αφήνουμε να πάρει μια-δυό τελευταίες βράσεις. Αυτό θα νοστιμίσει και θα δέσει τη σάλτσα.


Τα μυστικά για το τέλειο πιλάφι

  • Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ρύζι με την κανέλα και το αλάτι.
  • Σοτάρουμε λίγο, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι, δεν θέλουμε να καβουρδιστεί.
  • Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
  • Μέχρι να γίνει το ρύζι έχουμε το νου μας μήπως χρειαστεί περισσότερο νερό, το οποίο κάθε φορά προσθέτουμε σε πολύ μικρές δόσεις.
  • Προσέχουμε πολύ να μην παραβράσει το ρύζι αλλά να μείνει ελάχιστα al dente.
  • Τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά, έστω κι αν μας φαίνεται ότι έχει ακόμη λίγο παραπάνω νερό.
  • Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
  • Το σερβίρουμε με το κοτόπουλο και μπόλικη σαλτσούλα!

Πηγή - www.pirouni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου