ΜΕΝΟΥ

Pages

Στιφάδο θαλασσινών με σκορδόψωμο


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

 

Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος

Μερίδες : Για 6 άτομα.

Απαιτούμενος Χρόνος : 90΄.

Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

 

 

Συστατικά

  • 3 σκελίδες σκόρδο (2 +1)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 1/2 φλ μάραθο, κομμένο
  • 1/4 φλ σέλερι, λεπτοκομμένο
  • 1 κ.γ. νιφάδες θαλασσινό αλάτι (1/2 κ.γ. + 1/2 κ.γ.)
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο (1/4 κ.γ.+ 1/4 κ.γ.)
  • 1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι
  • 225 γρ καλαμάρια,τεμαχισμένα
  • 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
  • 1 φλ ξηρό λευκό κρασί
  • 425 γρ ντομάτα κονκασέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 225 γρ χυμός από αχιβάδες
  • 1 1/2 φλ ζωμός θαλασσινών ή λαχανικών
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος, (1 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 μπαγκέτα σε φέτες, ψημένες
  • 450 γρ αχιβάδες, μουλιασμένες σε νερό για 1 ώρα
  • 225 γρ γαρίδες με την ουρά τους, καθαρισμένες
  • 450 γρ μύδια, με το κέλυφος
  • 225 γρ λευκόσαρκο ψάρι, σε κομμάτια

 

Τρόπος Παρασκευής

  • Λιώνουμε 2 σκελίδες σκόρδο.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μάραθο, το σέλερι, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τις 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ροδίσει το σκόρδο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το καλαμάρι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει το καλαμάρι και να μειωθούν τα υγρά.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό. 
  • Ρίχνουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στη μέση.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ με το χυμό της, τα φύλλα δάφνης, το χυμό αχιβάδας και το ζωμό.
  • Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι για 30 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 1/4 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κι άλλο, αν θέλουμε.
  • Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και 1/4 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτήν τις φέτες μπαγκέτας. Απλώνουμε το μείγμα βουτύρου πάνω στις φέτες.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις αχιβάδες, καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια.
  • Απλώνουμε το ψάρι από πάνω, καλύπτουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα οστρακοειδή και το ψάρι και οι γαρίδες να ροδίσουν.
  • Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε 2 κ.σ. μαϊντανό
  • Σερβίρουμε αμέσως σε μεγάλα μπολ σούπας μαζί με το σκορδόψωμο.

 

Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου