¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συστατικά
- 3 σκελίδες σκόρδο (2 +1)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3/4 φλ κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
- 1/2 φλ μάραθο, κομμένο
- 1/4 φλ σέλερι, λεπτοκομμένο
- 1 κ.γ. νιφάδες θαλασσινό αλάτι (1/2 κ.γ. + 1/2 κ.γ.)
- 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο (1/4 κ.γ.+ 1/4 κ.γ.)
- 1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι
- 225 γρ καλαμάρια,τεμαχισμένα
- 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
- 1 φλ ξηρό λευκό κρασί
- 425 γρ ντομάτα κονκασέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 225 γρ χυμός από αχιβάδες
- 1 1/2 φλ ζωμός θαλασσινών ή λαχανικών
- 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος, (1 κ.σ. + 2 κ.σ.)
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 μπαγκέτα σε φέτες, ψημένες
- 450 γρ αχιβάδες, μουλιασμένες σε νερό για 1 ώρα
- 225 γρ γαρίδες με την ουρά τους, καθαρισμένες
- 450 γρ μύδια, με το κέλυφος
- 225 γρ λευκόσαρκο ψάρι, σε κομμάτια
Τρόπος Παρασκευής
- Λιώνουμε 2 σκελίδες σκόρδο.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μάραθο, το σέλερι, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ροδίσει το σκόρδο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το καλαμάρι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει το καλαμάρι και να μειωθούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά στη μέση.
- Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ με το χυμό της, τα φύλλα δάφνης, το χυμό αχιβάδας και το ζωμό.
- Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1/4 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. πιπέρι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κι άλλο, αν θέλουμε.
- Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και 1/4 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτήν τις φέτες μπαγκέτας. Απλώνουμε το μείγμα βουτύρου πάνω στις φέτες.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις αχιβάδες, καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια.
- Απλώνουμε το ψάρι από πάνω, καλύπτουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα οστρακοειδή και το ψάρι και οι γαρίδες να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και προσθέτουμε 2 κ.σ. μαϊντανό
- Σερβίρουμε αμέσως σε μεγάλα μπολ σούπας μαζί με το σκορδόψωμο.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου