ΜΕΝΟΥ

Pages

Βλασερό ψωμί Άνδρου

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 20 τμχ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 3 ώρες, Ψήσιμο 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

«Προϊόν οικιακής οικονομίας, το βλασερό ψωμί (νωπό – γρήγορο, χωρίς προζύμι) της Άνδρου το έφτιαχνε σε μεγάλες δόσεις πότε το ένα νοικοκυριό, πότε το άλλο, και το μοιράζονταν με τους γείτονες. Βλέπετε, δεν μπορούσαν να ανάβουν καθημερινά τον ξυλόφουρνο, όποιος φούρνιζε μοίραζε και στους υπόλοιπους. Έτσι, οι συναλλασσόμενοι, τα γειτονικά σπίτια δηλαδή, είχαν συνέχεια φρέσκο ψωμί, κι όταν μπαγιάτευε το έκαναν παξιμάδια», εξηγεί ο Δημήτρης Γιγίνης για τα ψωμάκια που μας ετοίμασε. Γλυκούτσικα, γλυκανισάτα, τέλεια και για πρωινό, αλλά και για το τραπέζι της Λαμπρής.

Συστατικά
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1/2-1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισος, καλά κοπανισμένος
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 500 ml νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τον γλυκάνισο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω νερό.) Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες του φούρνου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18 με 20 κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα) και πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα τακτοποιούμε στα ταψιά σε απόσταση το ένα από το άλλο (γιατί θα φουσκώσουν) και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, σκεπασμένα με νοτισμένες πετσέτες, μέχρι να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Aλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου