ΜΕΝΟΥ

Pages

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Πέτρος Συρίγος
Μερίδες : Για 12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Ψήσιμο 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό, που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες παραλλαγές σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Mέσης Ανατολής. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Η ονομασία του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Υπάρχουν πολλών ειδών χαλβάδες, από τους γνωστότερους είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, μπορεί να θεωρηθεί γλυκό νηστίσιμο.

Συστατικά
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 φλούδα πορτοκάλι
  • 2κ.τ.σ κανέλα σκόνη
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 10 τεμάχια καρύδια

Τρόπος παρασκευής
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι: το νερό, τις φλούδες απ’το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη σκόνη κανέλα και τη ζάχαρη.
  • Το αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις να λιώσει και η ζάχαρη και το σβήνουμε.
  • Σε μια άλλη πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε τα σιμιγδάλι και το ξύλο κανέλας και καβουρδίζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σκουρύνει για 8 λεπτά περίπου.
  • Με προσοχή βάζουμε ένα σουρωτήρι πολύ ψιλό πάνω στη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το σιρόπι με μεγάλη προσοχή γιατί το μείγμα πετάγεται και καίει αρκετά, από μακριά όσο μπορούμε περνώντας το από το σουρωτήρι καθώς το ρίχνουμε. Υπάρχουν δυο τρόποι για να τελειώσουμε το γλυκό μας.
  • Ο ένας είναι να συνεχίσουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά και να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, έτσι παίρνει και μια μυρωδιά ιδιαίτερη φουρνιστού.
  • Η άλλη εκδοχή είναι να συνεχίσουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκολλάει απ΄τη κατσαρόλα και μετά αδειάζουμε σε μικρές φόρμες και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Και στις δυο περιπτώσεις σερβίρετε με λίγη κανέλα σε σκόνη και καρύδια.

Πηγή - petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου