¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Ανδρέας Π.
Μερίδες : Για 3-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 1 βράδυ, Ψήσιμο 3½ ώρες περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Ένας σουπερ μεζές που σίγουρα έχουμε όλοι δοκιμάσει και μας έμεινε αξέχαστος. Επηρεασμένος από τις καλοκαιρινές διακοπές στη Δυτ. Ελλάδα δεν μπορούσα να μη σας παρουσιάσω ένα σούπερ παραδοσιακό πιάτο που σίγουρα όλοι έχετε δοκιμάσει.
Υλικά
Για το κοντοσούβλι
- 3 κιλά χοιρινό (λαιμό, πανσέτα)
- 1 πιπεριά κοκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 π1περιά πορτοκαλί
- 2 - 3 μέτριες ντομάτες
- 1-2 μέτρια κρεμμύδια (προαιρετικά).
Για το μαρινάρισμα
- Μουστάρδα
- Λάδι
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ρίγανη
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια.
- 2 σκελίδες σκόρδο (Προαιρετικά)
- 2 κ.γ Πάπρικα (Προαιρετικά, εγώ έβαλα.)
- Χυμός ενός λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το μαρινάρισμα
- Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα ταψί (όπως έκανα εγώ) και ρίχνουμε πάνω τα υλικά της μαρινάδας,
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάει σε όλο το κρέας η μαρινάδα.
- Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ (πρέπει να μαρινάρουμε το κρέας για τουλάχιστο 6-8 ώρες).
Για τη σούβλα
- Την επόμενη μέρα κόβουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες ανά μισό εκατοστό.
- Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας, πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι και πάλι από την αρχή μέχρι να γεμίσουμε τη σούβλα.
- Βάζουμε την σούβλα πάνω στην ψησταριά, τυλίγουμε το κοντοσούβλι μας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200°C για 2½ με 3 ώρες περίπου.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄ ακόμα να ροδίσει.
Tips
- Η ποσότητα που θα βάλετε αλάτι και πιπέρι εξαρτάται από το πόσο πολύ σας αρέσει, το κοντοσούβλι κανονικά πρέπει να είναι πικάντικο !!!!!
- Τα κομμάτια του κρέατος πρέπει να είναι σχεδόν ομοιόμορφα και να μην έχουν μεγάλες διαφορές στο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Για να περάσετε τα κομμάτια του κρέατος στη σούβλα ποιο εύκολα, πάρτε ένα μυτερό μαχαίρι και τρυπήστε τα στο κέντρο ώστε να περάσουν άνετα μέσα από τη σούβλα.
- Όταν περνάτε τα κομμάτια του κρέατος στη σούβλα μην τα πιέζεται υπερβολικά το ένα κοντά στο άλλο γιατί θα αργήσουν να σας ψηθούν στο κέντρο.
Πηγή - ΑΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου