Συνταγή : Αγγελος Ρεντούλας.
Μερίδες : για 2 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 15΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα κατά μήκος στα δύο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 φλιτζ. τσαγιού κουσκούς (χονδροκομμένο σκληρό σιτάρι, προβρασμένο στον ατμό και εν συνεχεία αποξηραμένο. Το αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τα εξωτικά τρόφιμα, καθώς συνηθίζεται πολύ στην αραβική κουζίνα)
- νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών, για να μουλιάσουμε το κουσκούς (όσο ορίζεται στη συσκευασία του)
- 50 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή περισσότερο αν μας αρέσει)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα (ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια (ή φιστίκια Αιγίνης που χοντροκόβουμε στο μούλτι)
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 πρέζα κανέλα
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθιές (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κουσκούς:
- Μουλιάζουμε το κουσκούς σε ζεστό νερό ή ζωμό (αν έχουμε φυλαγμένο στο ψυγείο), σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως θέλει περίπου 5 λεπτά μούλιασμα. Εν συνεχεία, ανακατεύουμε το κουσκούς με δύο πιρούνια ώστε να αφρατέψει και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι του.
- Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες (προαιρετικά), το μυρωδικό, ελάχιστη κανέλα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
- Αφήνουμε το κουσκούς κατά μέρος μέχρι να σερβίρουμε.
Φιλέτο κοτόπουλου:
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου.
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά προτού τα γυρίσουμε από την άλλη. Τα ψήνουμε για περίπου 8–10 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να γίνουν και στο εσωτερικό τους.
- Ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι με το μαχαίρι – δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος αίματος. Στα μισά της διαδικασίας, σβήνουμε με το κρασί. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φιλέτα κινδυνεύουν να «αρπάξουν», μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε κανονικά.
Σερβίρισμα:
- Μόλις γίνει το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε συνοδεύοντας με το κουσκούς.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου