ΜΕΝΟΥ

Pages

Πίτσα μπριάμ



Μία διαφορετική πίτσα στο τραπέζι σας












Συνταγή :  Μάκης Γεωργιάδης.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 15΄, αναμονή 1 ώρα, μαγείρεμα 35΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
Για τη ζύμη
  • 250 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί) ή αλεύρι 00
  • 175 ml νερό χλιαρό
  • 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (8 γρ.)
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επιφανεια
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 2 πιπεριές κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 12 ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. φέτα σε κυβάκια

Eκτέλεση
  • Βάζουμε σε μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. 
  • Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Οταν η ζύμη αρχίσει να «μαζεύει» με την προσθήκη του αλεύρου, την κάνουμε μπάλα με τα χέρια μας. 
  • Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε δυνατά με τις άκρες των δαχτύλων για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: 
  • Ρίχνουμε σε φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με τα λαχανικά (εκτός από τα ντοματίνια) και σοτάρουμε καλά ώσπου να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον πελτέ, τον απλώνουμε με κουτάλα, ρίχνουμε τα ντοματίνια και μισό ποτήρι νερό ή ζωμό κότας. 
  • Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. 
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, με πλάστη, αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο και τη στρώνουμε μέσα αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 1 εκ. 
  • Απλώνουμε τη γέμιση στο ζυμάρι και ψήνουμε για 25 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο πασπαλίζουμε με τη φέτα ώστε να λιώσει και να πάρει χρώμα.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου