Συνταγή : Κώστας Τσίγκας.
Μερίδες : για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 10΄, αναμονή 8-12 ώρες, μαγείρεμα 3 ώρες και 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 αρνίσιο μπούτι (2-2,5 κιλά)
- 5-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Για το μαρινάρισμα
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 4 κουτ. σούπας νερό
- 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
- 2 λεμόνια (τον χυμό)
- 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
Eκτέλεση
- Ξεπλένουμε αποβραδίς ελαφρά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Κάνουμε μπόλικα ανοίγματα με μαχαίρι στην επιφάνεια του κρέατος και τα γεμίζουμε με τα κομμάτια του σκόρδου.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Αναμειγνύουμε καλά όλα τα συστατικά της και περιχύνουμε το κρέας φροντίζοντας να πάει παντού η μαρινάδα.
- Τοποθετούμε κρέας και μαρινάδα μέσα σε σακούλα τροφίμων και μεταφέρουμε με ταψάκι στο ψυγείο (κάθε μία ώρα στην αρχή ανακινούμε τη σακούλα για να διανεμηθεί σωστά η μαρινάδα).
- Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας ολόκληρο μέχρι να πάρει χρώμα.
- Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψί μαζί με τη μαρινάδα που έχει μείνει στη σακούλα.
- Προσθέτουμε και λίγο λευκό κρασί και ψήνουμε το κρέας για τρείς ώρες περίπου.
- Αν χρειαστεί ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί στο ταψί.
- Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και σερβίρουμε μαζί με τους χυμούς ψησίματος.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου