
Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος.
Μερίδες : για 20 μερίδες.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, αναμονή 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 200 γρ. γλυκόζη
- 200 γρ. νερό
- χρώµατα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
- 500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση

Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα.

Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.





Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά.

Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι.

Μπορούµε επίσης να διακοσµήσουµε τα γλειφιτζούρια µε σχέδια φτιαγµένα από αµυγδαλόπαστα. Αν, για παράδειγµα, θέλουµε να φτιάξουµε µποµπονιέρες για βάπτιση, φτιάχνουµε το αρχίγραµµα του ονόµατος του µωρού µε χρωµατιστή αµυγδαλόπαστα και το κολλάµε όσο η καραµέλα είναι ζεστή.

Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί.
Αν θέλουµε να φτιάξουµε χρωµατιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, µπορούµε να µη ρίξουµε εξαρχής χρώµα σε όλη την καραµέλα, αλλά να τη µοιράσουµε, αµέσως µόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο ένα να προσθέσουµε µερικές σταγόνες από το χρώµα της αρεσκείας µας. Το κάνουµε πολύ γρήγορα, γιατί η καραµέλα θα σκληρύνει.
Ετσι, µπορούµε για παράδειγµα να φτιάξουµε κόκκινες γραµµές πάνω σε ένα άχρωµο γλειφιτζούρι, παίρνοντας µια ποσότητα από τη χρωµατιστή καραµέλα και ρίχνοντάς την, µε γρήγορες, νευρικές κινήσεις της κουτάλας πάνω στο γλειφιτζούρι.


Ολοκληρώνουµε το διάκοσµο, πριν στεγνώσει η καραµέλα, µε ένα ζαχαρωτό και το απαραίτητο καλαµάκι.
Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
Συμβουλές
Καλαµάκια για γλειφιτζούρια θα βρούµε στο Sweet Alchemy και σε ορισµένα µαγαζιά µε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής (διευθύνσεις στη σελ. 143). Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκι, τα οποία θα κόψουµε στη µέση. Τα τελευταία, όµως, ενδέχεται να µαλακώσουν από την καραµέλα και δεν θα είναι το ίδιο σταθερά.
Για την αµυγδαλόπαστα:
Χτυπάµε στο µπλέντερ 40 γρ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού µε 50 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. αµυγδαλόσκονη (αν δεν έχουµε έτοιµη, τρίβουµε στο µούλτι 200 γρ. ανάλατα λευκά αµύγδαλα έως ότου γίνουν σκόνη). Σταµατάµε το χτύπηµα όταν σχηµατιστεί µια ενιαία ζύµη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα και την ανοίγουµε µε τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουµε µε ένα ή περισσότερα κουπάτ (κόφτης µπισκότων) την αµυγδαλόπαστα σε διάφορα σχέδια και σχήµατα.
Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.
Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.
Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.
Πηγή - γλυκές ιστορίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου