ΜΕΝΟΥ

Pages

Χοιρινό Με Λάχανο


Το δικό μου χοιρινό με λάχανο το έχω προσαρμόσει σε λίγο πιο μοντέρνα γούστα, του έχω προσθέσει δυό-τρία αρώματα παραπάνω.






Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Περισσότερο από ποτέ, στις δύσκολες εποχές της κρίσης, η παράδοση μοιάζει με μητρική αγκαλιά, μια παρηγοριά που έρχεται από τα βάθη του παλιού, στέρεου χρόνου.

Η παράδοση είναι μόδα. Παγκόσμια. Γιατί οι συνταγές της είναι απλές και δεν κοστίζουν πολύ. Όπως το χοιρινό με λάχανο, ένα πιάτο που δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι της βόρειας Ελλάδας. Όλη η νοστιμιά του χειμώνα σε μια κατσαρόλα, ένα πιάτο που γίνεται χίλιες φορές πιο εύγεστο αν το μαγειρέψεις από τη προηγούμενη. Κι αυτό έχει πολλά ατού για τη νοικοκυρά που έχει να οργανώσει ένα τραπέζι. Γρήγορα και εύκολα, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς το χρονοβόρο και ενεργειοβόρο ψήσιμο στο φούρνο, άσε που ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τέλειο ψήσιμο.

Υλικά απλά, ένα ωραίο, δροσερό λάχανο και φυσικά, το καλύτερο χοιρινό. Κι εδώ έρχεται η ανάγκη του καλού χασάπη. Ο οποίος, μαζί με τον ψαρά, όπως έλεγε η γιαγιά μου, οφείλει να είναι ο καλύτερος φίλος του μάγειρα. Να τον εμπιστεύεσαι. Να ξέρεις ότι δεν θα σε κοροϊδέψει. Τον δικό σου χασάπη, τον εντοπίζεις από την πρώτη φορά. Από την ποιότητα της βιτρίνας του, όταν τα κρεατικά του εμφανίζονται με τον τόπο της προέλευσης, από το πώς θα σε φροντίσει, από το πόσο καθαρή είναι η ματιά του.

Ο Γιώργος Μανταλάρας, θα μπορούσε να είναι ο χασάπης που ονειρεύεσαι. Αυτός που θα σου στείλει το καλύτερο στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα: μοσχαράκι από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, τα χοιρινά του Μπακρατσά που συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα κουνέλια του Τρομπέτα από τα Μέγαρα που τα βρίσκεις και σε μπιφτέκι και κοτόπουλα από την Άρτα, που στο παρασκευαστήριο μεταμορφώνονται σε νοστιμιές, όπως τα παχουλά, μεγάλα μπιφτέκια, το ελαφρύ κεμπάπ που φτιάχνεται από πρόβατο και μοσχάρι, το πήλινο με κοτόπουλο, λαχανικά και τυρί, το πακέτο-λαδόκολλα με χοιρινό, λαχανικά και κύβους τυριού, την πρωτότυπη σφολιάτα που γεμίζει με κοτόπουλο και λαχανικά ή οι θεόρατες μπιφτέκες που γεμίζουν με την ΠΟΠ φέτα του Κάραλη, πιπεριά και ντομάτα. Ντελικατέσεν-χασάπικο, το "Κρεοπωλείο" έχει στα ράφια του τα καλύτερα που χρειάζονται οι γιορτινές ημέρε, ό,τι πιο σπάνιο και νόστιμο της μικρής, ελληνικής τοπικής μαγειρικής.

Το Κρεοπωλείο, Κερκύρας & Παξών 24-26, 210 88 21 616


Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι σε μερίδες
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. κάρδαμο ή μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 μέτριο λάχανο κομμένο όπως στη σαλάτα
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μπούκοβο γλυκό
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ζεστό λάδι με το βούτυρο και το ξύλο κανέλας το κρέας, μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά και από τις δυό πλευρές.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το κάρδαμο και το σκόρδο και συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και αλατίζουμε.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
  • Στην παραδοσιακή συνταγή, αυτό το φαγητό γίνεται με λάχανο τουρσί. Προσωπικά το βρίσκω πολύ βαρύ, όμως, όσο μαγειρεύεται το κρέας, μπορούμε να νοστισίσουμε το λάχανο με ένα ελαφρύ μαρινάρισμα: το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί, το αλατίζουμε καλά, στίβουμε και ένα λεμόνι και με τα χέρια μας το τρίβουμε καλά. Το αφήνουμε να μαραθεί μέχρι να γίνει το κρέας και φυσικά βάζουμε στην κατσαρόλα και το νόστιμο ζουμάκι που θα μείνει στο ταψί.
  • Ρίχνουμε το λάχανο, την πιπεριά και το καρότο, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό αν δεν έχει μείνει αρκετό ζουμάκι, σκεπάζουμε και αφήνουμε το λάχανο να μαλακώσει.
  • Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Πηγή -  www.pirouni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου