menu22

Η Πατατόπιτα

Κυρίως πιάτο παρέα με μια πράσινη σαλάτα αλλά και πρωτότυπο συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι αντί για τις κλασικές πατάτες φούρνου, η πατατόπιτα είναι ένα μαγικό πιάτο που ταιριάζει με όλα τα κρέατα και τα πουλερικά.




Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη.
Μερίδες : ??
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬



Εγώ την κάνω τις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, οπότε και μέσα στο ταψί προσθέτω ό,τι έχει απομείνει από ένα ψητό χοιρινό, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τον κιμά ή και το κατσικάκι, ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μπουκίτσες.

 

Υλικά
  • 11/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 συσκευασία Havarti
  • 1 φλ. φέτα σπασμένη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή δυό-τρία κλωναράκια φρέσκο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες χωρίς το φλούδι τους, ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Όσο βράζουν, σε ένα αντικολλητικό, μικρό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο, το μπέικον, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει.


  • Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.


  • Μόλις βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Με τον αβγοδάρτη τις πιέζουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.


  • Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το Havarti κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε.


  • Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί την επιφάνεια.


  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πηγή -  www.pirouni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου