ΜΕΝΟΥ

Pages

Σιροπιαστή καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας

Λαχταριστή καρυδόπιτα που θα σας ξετρελάνει με την γεύση της.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 100΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά
Για την καρυδόπιτα
  • 400 γρ. καρύδια, τεμαχισμένα
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 7 αβγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 180 γρ. ψίχα ψωμιού
  • 20 γρ. (4 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 75 ml. (1/3 φλ.) κονιάκ
  • φιστίκια Αιγίνης, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

Για την γκανάζ

  • 200 ml. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη

Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες.
  • Ρίχνουμε τους κρόκους, ένα κάθε φορά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Περιμένουμε κάθε φορά να απορροφηθεί ο κρόκος από το μείγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα ακόμη και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα του ψωμιού, τα τεμαχισμένα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα των καρυδιών-ψίχας ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.
  • Σε ένα καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να σφίξει και να σχηματίζει μαλακές κορυφές, να γίνει μια μαρέγκα.
  • Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούντα υλικά.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
  • Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, το σιρόπι είναι έτοιμο.
  • Με μια κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από το κρύο κέικ σε δόσεις. Περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε κουταλιά σιροπιού, πριν ρίξουμε την επόμενη.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα στην άκρη να κρυώσει.

Για την γκανάζ

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τη ζεσταίνουμε.
  • Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη τεμαχισμένη σοκολάτα και ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω από τη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο.
  • Αφήνουμε την γκανάζ να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν καλύψουμε το κέικ.
  • Πασπαλίζουμε την καρυδόπιτα με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου