menu22

Γίγαντες φούρνου

Παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο οι γίγαντες, αποτελούν εξαιρετικό μεζέ πριν από χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα που σηκώνουν κρασί. Ταπεινό και πολύ νόστιμο!






Συνταγή : Πέτρος Συρίγος.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά

  • 500γρ γίγαντες
  • 1κ.τ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1 ντομάτα κον-κασέ κονσέρβα
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
  • 1κ.τ.σ ζάχαρη
  • ½ ματσάκι μαιντανό
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκιες τριμμένες ντομάτες
  • αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

  • Απ΄το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ενα κουταλάκι σόδα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό και τη βάζετε να βράσει,μόλις βράσει ρίχνετε για 15 λεπτά περίπου τους γίγαντες,τους ξαφρίζετε ανα διαστήματα και τους σουρώνετε πετώντας το πρώτο νερό.
  • Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει,μετά προσθέστε το σκόρδο,το σέλερι,τα καρότα και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.
  • Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και την κον-κασέ και την ζάχαρη.Συμπληρώστε με καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν και λίγο ακόμα και μαγειρέψτε με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά.
  • Στη συνέχεια ρίξτε τους γίγαντες με τη σάλτσα τους σε ταψί,προθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,την πιπερίτσα και ενα φλυτζάνι νερό ακόμα αν δεν εχει πολλά υγρά.
  • Ψήστε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
  • Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό και λευκό τυρί σόγιας άμα θέλετε.

Πηγή - petros-syrigos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου