menu22

Τραχανόπιτα με ζαμπόν χωρίς φύλλο

Μία μοναδική πίτα στο τραπέζι σας.








Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20', Ψήσιμο 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά 

  • 1.600 ml νερό
  • 1 φλ. τσαγιού τραχανάς γλυκός Βλάχα
  • 1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1½ φλ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζαμπόν βραστό, κομμένο σε κύβους 1 ½ εκ.
  • 1 φλ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα με 50 ml γάλα + 1 αυγό, χτυπημένο για επάλειψη
  • 60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το άλειμμα του ταψιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση
  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με λίγο αλάτι και τον τραχανά, σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιεί το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει για 10 λεπτά. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα τυριά, το ζαμπόν, τον μαϊντανό, τα 4 χτυπημένα αυγά και τα 60 ml ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. 
  • Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με το υπόλοιπο λάδι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε την πίτα με το τελευταίο χτυπημένο αυγό. 
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και η πίτα να αποκτήσει ωραία κρούστα. 
 
Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου