Σουφλέ με λαχανικά αλα παριζιέν και πουρέ πατάτας
Υλικά
Διαδικασία
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 100΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 ½ κιλό πατάτες
- μοσχοκάρυδο, τριμμένο, στη μύτη του κ.γ.
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 100 γρ. βούτυρο, ανάλατο
- 1½ φλ. ζεστό γάλα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 αβγά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 700 γρ. σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά (φασολάκια, πατάτες, καρότα, μανιτάρια, καπνιστό μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανός, σχοινόπρασο, δεντρολίβανο) αλά παριζιέν
- 3 φύλλα κρούστας, ξεραμένα
- 300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180οC.
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά.
- Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν, τις σουρώνουμε και τις πατάμε με ένα πιρούνι για να λιώσουν.
- Μεταφέρουμε τις λιωμένες πατάτες σε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και γάλα, ανακατεύουμε με σύρμα για να φτιάξουμε τον πουρέ.
- Προσθέτουμετη γραβιέρα και τα αβγά, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα σοταρισμένα ανάμικτα λαχανικά με μπέικον, 200 γρ. μοτσαρέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας με τα λαχανικά και με ένα κουτάλι τα απλώνουμε παντού.
- Στρώνουμε τον πουρέ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, πάνω από τα λαχανικά, τρίβουμε από πάνω τα φύλλα κρούστας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει μία χρυσή κρούστα.
- Αφαιρούμε το σουφλέ από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με άνηθο και σερβίρουμε.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου