ΜΕΝΟΥ

Pages

Χτένια και γαρίδες γκρατινέ

Χτένια και γαρίδες γκρατινέ









Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 2-4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 100΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Υλικά
  • 150 ml γάλα, φρέσκο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, κόκκους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. αλατισμένο βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 100 κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 60 γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • ελαιόλαδο, για λάδωμα
  • 250 γρ. χτένια (χωρίς την πέτσα), ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι χονδρό, κατά βούληση
  • μαϊντανός, φύλλα, για γαρνιτούρα


Διαδικασία
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και βάζουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή δεν πρέπει το γάλα να βράσει, απλά να ζεσταθεί.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 60 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη.
  • Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αρωματικό γάλα και διατηρούμε στη φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Να φτιάξουμε δηλαδή μία μπεσαμέλ.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μοτσαρέλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 180οC.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σε ατομικά πυρίμαχα σερβίτσια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα χτένια, τις γαρίδες και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με το μείγμα ψωμιού και το χονδρό αλάτι.
  • Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να λίωσει το τυρί και να κάνει χρυσή κρούστα η επιφάνεια.
  • Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου