Χτένια και γαρίδες γκρατινέ
Υλικά
Διαδικασία
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 2-4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 100΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 150 ml γάλα, φρέσκο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, κόκκους
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 25 γρ. αλατισμένο βούτυρο
- 25 γρ. αλεύρι
- 100 κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 60 γρ. ψίχουλα ψωμιού
- 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- ελαιόλαδο, για λάδωμα
- 250 γρ. χτένια (χωρίς την πέτσα), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
- αλάτι χονδρό, κατά βούληση
- μαϊντανός, φύλλα, για γαρνιτούρα
Διαδικασία
- Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και βάζουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή δεν πρέπει το γάλα να βράσει, απλά να ζεσταθεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 60 λεπτά.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αρωματικό γάλα και διατηρούμε στη φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Να φτιάξουμε δηλαδή μία μπεσαμέλ.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μοτσαρέλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 180οC.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σε ατομικά πυρίμαχα σερβίτσια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα χτένια, τις γαρίδες και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με το μείγμα ψωμιού και το χονδρό αλάτι.
- Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να λίωσει το τυρί και να κάνει χρυσή κρούστα η επιφάνεια.
- Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου