ΜΕΝΟΥ

Pages

Σοκολατένιο κεικ με κανέλλα & καραμελωμένες μπανάνες



Φανταστική πρόταση για να ξετρελάνετε τους φίλους σας.










Συνταγή : Ανδρέας Λαγός
Μερίδες : για 2 τσουράκια 15εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος :  
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Ημέρα προβολής : 08.04.2015



Υλικά
Για το κέικ:
  • 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. κακάο
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ Αλλατίνη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • ¾ φλ. καφέ ζεστό (ρόφημα)
  • 2 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 1 φλ. ξινόγαλο
  • 1/3 φλ. ταχίνι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)

Για την καραμέλα:
  • 300 γρ. Arla κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη

Για τις μπανάνες:
  • 6 μπανάνες ώριμες
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ρούμι μαύρο

Για τη διακόσμηση:
  • 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλλα



Εκτέλεση
Για την καραμέλα:
  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας, ανά διαστήματα πολύ απαλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνουν καραμέλα. 
  • Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τις μπανάνες:
  • Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πολύ καλά, προσθέτουμε τις μπανάνες, την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το ρούμι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες.
  • Αφήνουμε τις μπανάνες να κρυώσουν.


Για το κέικ:
  • Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι και το κακάο.
  • Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Μόλις ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το αβγό, το ζεστό ρόφημα καφέ, την υγρή βανίλια, το ξινόγαλο και το ταχίνι.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα για κέικ.
  • Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ σε 2 τσέρκια καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο κάθε κέικ.
  • Αφού ψηθούν αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  • Στη συνέχεια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.
  • Γαρνίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες.
  • Περιχύνουμε με λίγη ακόμα σάλτσα καραμέλας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.

Πηγή - Chef On Air

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου