Συνταγή : Ανδρέας Λαγός
Μερίδες : για 2 τσουράκια 15εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Ημέρα προβολής : 08.04.2015
Υλικά
Για το κέικ:
- 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. κακάο
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ Αλλατίνη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 αβγό
- ¾ φλ. καφέ ζεστό (ρόφημα)
- 2 κ.γ. βανίλια υγρή
- 1 φλ. ξινόγαλο
- 1/3 φλ. ταχίνι
- 150 γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
Για την καραμέλα:
- 300 γρ. Arla κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
Για τις μπανάνες:
- 6 μπανάνες ώριμες
- ½ κ.γ. κανέλλα
- ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. ρούμι μαύρο
Για τη διακόσμηση:
- 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλλα
Εκτέλεση
Για την καραμέλα:
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας, ανά διαστήματα πολύ απαλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνουν καραμέλα.
- Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τις μπανάνες:
- Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πολύ καλά, προσθέτουμε τις μπανάνες, την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το ρούμι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες.
- Αφήνουμε τις μπανάνες να κρυώσουν.
Για το κέικ:
- Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι και το κακάο.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
- Μόλις ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το αβγό, το ζεστό ρόφημα καφέ, την υγρή βανίλια, το ξινόγαλο και το ταχίνι.
- Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα για κέικ.
- Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ σε 2 τσέρκια καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο κάθε κέικ.
- Αφού ψηθούν αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Στη συνέχεια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.
- Γαρνίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες.
- Περιχύνουμε με λίγη ακόμα σάλτσα καραμέλας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Πηγή - Chef On Air
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου