ΜΕΝΟΥ

Pages

Γλυκόξινη σάλτσα με μήλο


Μία σάλτσα για να την σερβίρουμε πάνω σε πράσινες σαλάτες αλλά και ως σάλτσα σε ψητό χοιρινό.







Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 2/3 φλιτζ. τσαγιού.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 ζουμερό κόκκινο μήλο (Τριπόλεως ή Ζαγοράς)
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, το μέλι και τις 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού, μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Στο διάστημα αυτό, ξεφλουδίζουμε το μήλο, πετάμε σπόρια και πυρήνες και το κόβουμε στα τέσσερα. Το προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας μόλις πάρει βράση και προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και βράζουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μείνει το μισό υγρό.
  • Πετάμε την κανέλα και μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τα υλικά ώσπου να γίνουν λείο μείγμα.
  • Το περνάμε από ψιλό σουρωτηράκι, το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε τη σαλάτα μας ή το ψητό χοιρινό. Το λαδολέμονο μήλου διατηρείται στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο βαζάκι, για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Συμβουλές
  • Παρότι σε αυτό το λαδολέμονο η αναλογία λεμονιού και λαδιού φαίνεται λάθος, το αποτέλεσμα είναι ήπιο και ελαφρώς γλυκίζον, αφού η οξύτητα του λεμονιού εξισορροπείται με το μέλι και τη γλυκιά σάρκα του μήλου.
  • Μπορούμε αντί για κανέλα να βάλουμε 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ τα 3 τελευταία λεπτά μαγειρέματος.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου