¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 5΄- 6΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Έχεις φάει την κλασική λαχανοσαλάτα άντε και την πολίτικη. Τι θα έλεγες για μια ζεστή με σύγκλινο και πορτοκάλι όμως;
Συστατικά
- 1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο (με το «μαντολίνο», το ειδικό εργαλείο κοπής λαχανικών, ή με καλό μαχαίρι)
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
- 160 γρ. σύγλινο, κομμένο σε κύβους 1 εκ. (σε παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ - εναλλακτικά, βάζουμε άλλο καπνιστό ή παστό αλλαντικό της αρεσκείας μας)
- 80 ml χυμός πορτοκαλιού
- 40 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο σε νιφάδες ή σκόνη (ή άλλο καυτερό μπαχαρικό, όπως τσίλι ή καυτερή πάπρικα)
- τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σύγλινο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
- Στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι σοτάρουμε το λάχανο και το καρότο με το μπούκοβο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το πορτοκάλι, τη σόγια, το λεμόνι, αλάτι (με φειδώ, διότι η σόγια είναι αλμυρή) και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε το σύγλινο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Με τι ταιριάζει
- Η σαλάτα αυτή μπορεί να συνοδεύσει ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή να σερβιριστούν ως κεντρικές σαλάτες σε ένα μενού με κύριο πιάτο πουλερικά ή χοιρινό μαγειρευτά, φουρνιστά ή ψητά με γλυκόξινα αρτύματα και ξερά φρούτα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου