Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : για 4 άτομα.προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα 3΄.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 1 μικρό λάχανο, περασμένο από τον τρίφτη του λάχανου
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξερές κορινθιακές σταφίδες (με 1 κουτ. σούπας χυμό καρότου ίσα-ίσα να φουσκώσουν λίγο)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο σέλερι
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκοι ροζ ή μαύρου πιπεριού, κοπανισμένοι
Για το λαδολέμονο
- 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός καρότου (έτοιμος βιολογικός ή αν έχετε αποχυμωτή, θα πάρετε 1/2 κιλό καρότα)
- 2 κουταλιές λεμονοχυμός
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα γλυκοκολοκύθας σε κύβους περίπου 0,5 εκ.
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο ή 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο ή μαντζουράνα)
Εκτέλεση
Λαδολέμονο
- Σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βράζουμε την κολοκύθα με το 1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό καρότου, τη 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 1/4 φλιτζ. τσαγιού νερό, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να καραμελώσει ελαφρώς η κολοκύθα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε στο μούλτι το λάδι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και καρότου, τη μισή ποσότητα ψημένης κολοκύθας, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και το μπαχαρικό ή μυρωδικό που θέλουμε.
Σαλάτα
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε με τα χέρια το αλάτι με το λάχανο να μαλακώσει, να χάσει λίγο από τον όγκο του και να φαίνεται σαν μαριναρισμένο. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την υπόλοιπη ψητή κολοκύθα, το σέλερι, το μαϊντανό και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
- Είναι τέλειο συνοδευτικό για μπιφτέκια και γενικά ψητά κρεατικά και πουλερικά. Ιδανική, επίσης, για γιορτινά γεύματα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου