Oι πατάτες gratin dauphinois πήραν το όνομά τους από την περιοχή Dauphiné, στις Γαλλικές Aλπεις, δοκιμάστε αυτή τη
φανταστική συνταγή και θα ξετρελαθείτε.
Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Yλικά
- 700 γρ. πατάτες καθαρισμένες
- 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρη (29-32% λιπαρά)
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη + 2 κουτ. σούπας για πασπάλισμα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Τις ξεπλένουμε σε αρκετό κρύο νερό, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε για 10 λεπτά σε σουρωτήρι.
- Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά.
- Aφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 5 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Σπάμε το σκόρδο με την πλάτη του μαχαιριού και τρίβουμε με αυτό τα τοιχώματα ενός πυρέξ.
- Το αλείφουμε με το βούτυρο, βάζουμε το μείγμα από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές τυριού. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Σερβίρουμε σχεδόν αμέσως.
ΣΗΜ.:
- Oι πατάτες gratin dauphinois πήραν το όνομά τους από την περιοχή Dauphiné, στις Γαλλικές Aλπεις. Σύμφωνα με το λεξικό Larousse Gastronomique, η συνταγή αποτελείται από λεπτοκομμένες ροδέλες πατάτας που μαγειρεύονται μαζί με κρέμα γάλακτος σε παραδοσιακό ατομικό πιάτο για gratin αλειμμένο με σκόρδο. Βέβαια, η προσθήκη κρέμας γάλακτος και τυριού είναι μεταγενέστερη προσθήκη στην κλασική συνταγή.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου