ΜΕΝΟΥ

Pages

Πατάτες gratin dauphinoise


Oι πατάτες gratin dauphinois πήραν το όνομά τους από την περιοχή Dauphiné, στις Γαλλικές Aλπεις, δοκιμάστε αυτή τη φανταστική συνταγή και θα ξετρελαθείτε.


Συνταγή :  Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.





Yλικά
  • 700 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρη (29-32% λιπαρά)
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη + 2 κουτ. σούπας για πασπάλισμα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Τις ξεπλένουμε σε αρκετό κρύο νερό, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε για 10 λεπτά σε σουρωτήρι. 
  • Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά. 
  • Aφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για 5 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Σπάμε το σκόρδο με την πλάτη του μαχαιριού και τρίβουμε με αυτό τα τοιχώματα ενός πυρέξ. 
  • Το αλείφουμε με το βούτυρο, βάζουμε το μείγμα από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές τυριού. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Σερβίρουμε σχεδόν αμέσως.

ΣΗΜ.: 
  • Oι πατάτες gratin dauphinois πήραν το όνομά τους από την περιοχή Dauphiné, στις Γαλλικές Aλπεις. Σύμφωνα με το λεξικό Larousse Gastronomique, η συνταγή αποτελείται από λεπτοκομμένες ροδέλες πατάτας που μαγειρεύονται μαζί με κρέμα γάλακτος σε παραδοσιακό ατομικό πιάτο για gratin αλειμμένο με σκόρδο. Βέβαια, η προσθήκη κρέμας γάλακτος και τυριού είναι μεταγενέστερη προσθήκη στην κλασική συνταγή.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου