Απολαυστικό και μυρωδάτο πιάτο με λαχταριστό κοτόπουλο μαγειρεμένο με κρασί και γαρνιτούρα από πατάτες και κρεμμύδια
Υλικά
Για τη σως σουμπίζ
Εκτέλεση
Για τη σως σουμπίζ
Πηγή - sidagi.gr
Συνταγή : sidagi.gr
Μερίδες : για 2-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Δύσκολη.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 8 μπούτια κοτόπουλου
- 800 γραμμάρια πατάτες baby κομμένες στη μέση
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο 12 φέτες
- 1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένη
- 400ml ζωμό κοτόπουλου
- 240ml λευκό κρασί
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σως σουμπίζ
- 1 φλιτζάνι από το ζουμί του ψητού
- ½ κούπα μαγειρεμένο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου. Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε τα μπουτάκια κοτόπουλου και αφήνετε στην άκρη.
- Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το ελαιόλαδο.
- Όταν το βούτυρο κάψει, προσθέστε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφού σοτάρετε όλα τα μπουτάκια αφαιρέστε τα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε ένα ξεχωριστό μπολ.
- Γυρίστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και ρίξτε στο τηγάνι τον ζωμό κοτόπουλου μαζί με το κρασί ανακατεύοντας καλά.
- Σε ένα πυρέξ απλώστε ομοιόμορφα τις πατάτες baby κομμένες στη μέση μαζί με το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
- Τοποθετήστε τα μπουτάκια κοτόπουλου πάνω από τις πατάτες. Ρίξτε πάνω από το κοτόπουλο το μείγμα με τον ζωμό κοτόπουλου.
- Πασπαλίστε με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, με αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετήστε το ταψί στο κέντρο του φούρνου και ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
- Στη συνέχεια αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει.
- Τέλος αφαιρέστε από τον φούρνο και σερβίρετε με τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τη σως σουμπίζ.
Για τη σως σουμπίζ
- Βγάλτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά, από ταψί.
- Σουρώνετε από σινουά το ζουμί από το ταψί και το ρίχνετε στο τηγάνι.
- Ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή εστία.
- Τοποθετήστε μαγειρεμένα κρεμμύδια σε ένα μούλτι και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
- Περνάτε από σινουά (σίτα) και το μείγμα κρεμμυδιού. Ρίξτε το στο τηγάνι και μαγειρεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Μόλις αρχίζει και βράζει το μείγμα χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Αφαιρέστε το τηγάνι από την εστία και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κρύο βούτυρο.
- Ανακατέψτε σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθεί με τη σάλτσα. Προσθέστε δεύτερη κουταλιά βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου