Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για την μπρουσκέτα και το τελείωμα του πιάτου
- 8 φέτες ψωμί χωριάτικο, χοντρές
- 10 γρ. σκορδόλαδο
- 500 γρ. φέτα χτυπητή
- 200 γρ. ντοματίνια ψητά
- 100 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές
- Βασιλικός, φύλλα
- ελαιόλαδο
Για τη χτυπητή φέτα
- 320 γρ. φέτα
- 180 γρ. τυρί κρέμα
- 10 γρ. σκόρδο
- 20 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. πιπεριά καυτερή (τσίλι)
- 25 γρ. πιπεριά πράσινη
- 10 γρ. πιπεριά κόκκινη
Για τα ψητά ντοματίνια
- 250 γρ. ντοματίνια
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 2 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- θυμάρι, κλωνάρια
- αλάτι
Για το σκορδόλαδο
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
Εκτέλεση
Για την μπρουσκέτα και το τελείωμα του πιάτου
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με σκορδόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στρώνουμε τις φέτες με τη χτυπητή φέτα, τα ντοματίνια και τις πιπεριές και γαρνίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού.
- Τελειώνουμε τις μπρουσκέτες ρίχνοντας από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο.
Για τη χτυπητή φέτα
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.
Για τα ψητά ντοματίνια
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Μ’ ένα μικρό μαχαίρι, χαράζουμε ένα «Χ» στο κάτω μέρος από κάθε ντοματίνι. Βάζουμε τα ντοματίνια στο νερό και βράζουμε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Δοκιμάζουμε τραβώντας τη φλούδα στο σημείο που χαράξαμε τα «Χ».
- Αν αυτή απομακρύνεται με ευκολία τότε βγάζουμε τα ντοματίνια από το νερό. Βάζουμε τα ντοματίνια σε νερό με πάγο ώστε να κρυώσουν γρήγορα και να σταματήσει το μαγείρεμά τους. Αφαιρούμε τα ντοματίνια από το νερό και τα ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού. Βάζουμε τα ντοματίνια σ' ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
- Αλατίζουμε και στρώνουμε τα ντοματίνια σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο πάνω από τα ντοματίνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 C, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους, περίπου 1 με 1,5 ώρα. Για το σκορδόλαδο
- Αλέθουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Πηγή - Γιάννης Λουκάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου