Πιροσκί με γέμιση από κρεατικά ή φρούτα ιδιαίτερα αγαπητά στη Λατινική Αμερική.
Συνταγή : Εφη Γιαλούση.
Μερίδες : για 30 τεμ.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 30΄, αναμονή 1 ώρα, μαγείρεμα 5΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 60 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 αβγά βρασμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες
- 8 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- αλάτι
- λάδι για τηγάνισμα
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, ανακατεύοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να αλλάξει χρώμα το κρέας.
- Ρίχνουμε την πάπρικα και το τσίλι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες, τις ελιές, το κύμινο και τα βρασμένα αβγά κομμένα σε κύβους.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο σε επιφάνεια εργασίας. Κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 10 εκ.
- Απλώνουμε μέσα 1 κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Εμπανάδα (Empanada) Πιροσκί με γέμιση από κρεατικά ή φρούτα με προέλευση από την περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία. Ιδιαίτερα αγαπητά στη Λατινική Αμερική, μοιάζουν με κρεατοπιτάκια, μόνο που τηγανίζονται σε λάδι.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου