ΜΕΝΟΥ

Pages

Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Πατέρας Επιφάνιος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα περίπου 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Ένα απλό αλλά θεσπέσιο φαγητό από το μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου στη νηστίσιμη μαγειρική του Αγίου Όρους.

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτές
  • 4 δαφνόφυλλα
  • μαυροπίπερο σε σπυριά
  • 1/2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά

Εκτέλεση
  • Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει. 
  • Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο. 
  • Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
  • Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Συμβουλή
Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισμα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου