¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Πατέρας Επιφάνιος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα περίπου 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Ένα απλό αλλά θεσπέσιο φαγητό από το μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου στη νηστίσιμη μαγειρική του Αγίου Όρους.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια σαν μισές μικρές λεμονόκουπες
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πελτές
- 4 δαφνόφυλλα
- μαυροπίπερο σε σπυριά
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- αλάτι, μαυροπίπερο σε σπυριά
Εκτέλεση
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει λίγο και να γλυκάνει.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και τα σκόρδα και τα γυρνάμε όλα μαζί στην κατσαρόλα για 1 - 2 λεπτά, να τσιγαριστούν λίγο.
- Προσθέτουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά και βράζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι και όλα τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, σείοντας πότε-πότε την κατσαρόλα, για να μην κολλήσει το φαγητό, για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα υγρά, να μελώσουν οι πατάτες και να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη.
- Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή
Το ξερό κρεμμύδι θέλει καλό τσιγάρισμα, για να δώσει τη γεύση του στο φαγητό και να το βοηθήσει να χυλώσει.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου