Κάν’ το όπως οι Ιταλοί! Αφιέρωμα στις καλύτερες ιταλικές μακαρονάδες.
Υλικά
Εκτέλεση
Στα ποτήρια μας
Πηγή - γαστρονόμος
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 20΄, αναμονή 3 ώρες για το καθάρισμα των αχηβάδων, μαγείρεμα 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 500 γρ. σπαγκέτι
- 1 κιλό φρέσκες αχηβάδες (κυδώνια) ή γυαλιστερές, προτιμότερο μεγάλες, καλά πλυμένες*
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 90 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις αχηβάδες.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Βγάζουμε τις αχηβάδες με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την ιδιότυπη σάλτσα αλατοπίπερο και το μαϊντανό και, αν χρειάζεται, λίγο νερό από τα μακαρόνια.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, χωρίς να τα σουρώσουμε, με την πιρούνα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τις αχηβάδες και σερβίρουμε αμέσως.
Στα ποτήρια μας
- Ενα «λεμονάτο» λευκό κρασί με καλή οξύτητα και αυστηρό αρωματικό χαρακτήρα.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου