ΜΕΝΟΥ

Pages

Σπαγκέτι βόνγκολε

Κάν’ το όπως οι Ιταλοί! Αφιέρωμα στις καλύτερες ιταλικές μακαρονάδες.








Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 20΄, αναμονή 3 ώρες για το καθάρισμα των αχηβάδων, μαγείρεμα 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 500 γρ. σπαγκέτι
  • 1 κιλό φρέσκες αχηβάδες (κυδώνια) ή γυαλιστερές, προτιμότερο μεγάλες, καλά πλυμένες*
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 90 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το μπούκοβο για μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις αχηβάδες. 
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Βγάζουμε τις αχηβάδες με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. 
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την ιδιότυπη σάλτσα αλατοπίπερο και το μαϊντανό και, αν χρειάζεται, λίγο νερό από τα μακαρόνια. 
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, χωρίς να τα σουρώσουμε, με την πιρούνα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τις αχηβάδες και σερβίρουμε αμέσως.

Στα ποτήρια μας
  • Ενα «λεμονάτο» λευκό κρασί με καλή οξύτητα και αυστηρό αρωματικό χαρακτήρα.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου