menu22

Quiche με ρόκα, μανιτάρια και μπέικον

Λαχταριστή τάρτα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο







Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 12 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 160΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬


Υλικά
Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 125γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 αβγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για λάδωμα
  • 1 κρόκο αβγού, για άλειμμα

Για την κρέμα
  • 3 αβγά + 3 αβγά, κρόκοι
  • 200 ml. κρέμα γάλακτος
  • 200 ml. γάλα
  • μια χούφτα εστραγκόν, ψιλοκομμένο

Για τη γέμιση
  • 200 γρ. καπνιστό μπέικον, τεμαχισμένο
  • 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. άγρια ρόκα
  • 100 γρ. κίτρινο τυρί gruyere, τριμμένο
  • 100 γρ. ώριμο τσένταρ, τριμμένο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το αλεύρι, τα αλάτι, το βούτυρο και το θυμάρι να ενωθούν σαν τρίμματα.
  • Προσθέτουμε το χτυπημένο αβγό και 1 κ.σ. παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει μαλακή.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24εκ. και την αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε στην άκρη μια μικρή μπάλα από τη ζύμη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη την υπόλοιπη σε φύλλο ζύμης διαμέτρου 38-40 εκ.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα . Φροντίζουμε η ζύμη να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας και να εξέχει λίγο.
  • Τρυπάμε με ένα πηρούνι τη βάση και την περίμετρο και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Απλώνουμε στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τη γεμίζουμε με ξερά φασόλια και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με τα φασόλια, αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Αλείφουμε πάλι με τον υπόλοιπο κρόκο αβγού και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140C.

Για την κρέμα
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 3 ολόκληρα αβγά, τους κρόκους 3 αβγών, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το εστραγκόν και αλατοπιπερώνουμε.

Για τη γέμιση
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπέικον για 5 περίπου λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τα υγρά από το τηγάνι και βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγαλο μπολ.
  • Ζεσταίνουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  • Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα του κρεμμυδιού- μπέικον.
  • Στο ίδιο τηγάνι μαραίνουμε τη ρόκα, σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το gruyere, το τσένταρ, την ρόκα, την κρέμα και χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση στη βάση της τάρτας, βάζουμε πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να δέσει και να ροδίσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει στην ταρτιέρα για τουλάχιστον 1 ώρα, αφαιρούμε τυχόν περισσεύματα ζύμης και σερβίρουμε.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου