¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Elena Negrato
Μερίδες : Για 1 στρογγυλό ταψίδιαμέτρου 38-40 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Αναμονή ένα βράδυ & 1 ώρα, Ψήσιμο 12΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Μια χρυσοχέρα Μιλανέζα που μένει στην Αθήνα, φτιάχνει για μας μια μεγάλη οικογενειακή πίτσα με αφράτη βάση και μοιράζεται τα μυστικά της δικής της εκδοχής.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. νερό, εμφιαλωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επικάλυψη
- 250 γρ. κασέρι, όχι πολύ αλμυρό, τριμμένο
- 200 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. βασική συνταγή εδώ)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 φέτες προσούτο, «σκισμένο» σε μικρότερες φέτες μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
Τρόπος Μαγειρέματος
Ζύμη
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό που ορίζει η συνταγή. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά επίμονα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι.
- Φροντίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι μας, ώστε να τεντώνονται οι ίνες της ζύμης και να εγκλωβίζουν αέρα.
- Κάνουμε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση όχι πλαστική, και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 - 12 ώρες ή μία νύχτα.
- Μετά το φούσκωμα, η ζύμη έχει γίνει ιδιαίτερα κυψελωτή και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί μεγάλες τρύπες.
- Μαζεύουμε όλο το ζυμάρι από το δοχείο, ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά και κάνουμε μια μεγάλη μπάλα.
- Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα, τη στύβουμε καλά και την τυλίγουμε για να μη στεγνώσει. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ακόμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί ή το στρώνουμε με λαδόχαρτο και από πάνω απλώνουμε το φύλλο ζύμης.
Πίτσα
- Απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας, καλύπτοντας όλη τη βάση, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι.
- Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου