ΜΕΝΟΥ

Pages

Πίτσα με κασέρι, προσούτο και βασιλικό

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Elena Negrato
Μερίδες : Για 1 στρογγυλό ταψίδιαμέτρου 38-40 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Αναμονή ένα βράδυ & 1 ώρα, Ψήσιμο 12΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Μια χρυσοχέρα Μιλανέζα που μένει στην Αθήνα, φτιάχνει για μας μια μεγάλη οικογενειακή πίτσα με αφράτη βάση και μοιράζεται τα μυστικά της δικής της εκδοχής.

Συστατικά

Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. νερό, εμφιαλωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. κασέρι, όχι πολύ αλμυρό, τριμμένο
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. βασική συνταγή εδώ)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φέτες προσούτο, «σκισμένο» σε μικρότερες φέτες μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

Τρόπος Μαγειρέματος
Ζύμη

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό που ορίζει η συνταγή. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό. 
  • Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά επίμονα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι. 
  • Φροντίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι μας, ώστε να τεντώνονται οι ίνες της ζύμης και να εγκλωβίζουν αέρα. 
  • Κάνουμε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση όχι πλαστική, και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 - 12 ώρες ή μία νύχτα.
  • Μετά το φούσκωμα, η ζύμη έχει γίνει ιδιαίτερα κυψελωτή και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί μεγάλες τρύπες. 
  • Μαζεύουμε όλο το ζυμάρι από το δοχείο, ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά και κάνουμε μια μεγάλη μπάλα. 
  • Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα, τη στύβουμε καλά και την τυλίγουμε για να μη στεγνώσει. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ακόμη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα. 
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. 
  • Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί ή το στρώνουμε με λαδόχαρτο και από πάνω απλώνουμε το φύλλο ζύμης.

Πίτσα
  • Απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας, καλύπτοντας όλη τη βάση, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. 
  • Σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου. 
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και ψήνουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι. 
  • Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου