ΜΕΝΟΥ

Pages

Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Μαρία Κουσαθάνα
Μερίδες : Για ένα ταψί 28 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 30΄, Ψήσιμο 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Μία παραδοσιακή κυκλαδίτικη πίτα στο τραπέζι σας.

Συστατικά

Για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • 1 κιλό τυροβολιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντας τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
  • Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου