ΜΕΝΟΥ

Pages

Αφράτο κέικ πορτοκάλι με γλάσο

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για μία κλασική φόρμα με τρύπα στη μέση.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Αφράτο και πορτοκαλένιο κέικ για κάθε στιγμή της ημέρας, όταν ο καφές και το τσάι σας ζητούν καλή παρέα στο πιατάκι.

Υλικά
  • 4 αβγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή ή λευκή αν δεν σας βρίσκεται
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ελαφρύ ή ανάμεικτο με αραβοσιτέλαιο
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι φαρίνα +4 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
  • 100γρ. κόντιτα πορτοκάλι ή γλυκό κουταλιού πορτοκάλι στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση
  • 2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • Μερικές φέτες από γλυκό πορτοκάλι ή περγαμόντο
  • Μερικά κράνμπερις αποξηραμένα

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε τα αβγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε για 5 λεπτά να διογκωθούν και να ασπρίσουν.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφού ενσωματωθούν σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε τα τρία φλιτζάνια αλεύρι σταδιακά από σουρωτήρι, ανακατεύοντας παράλληλα με σπάτουλα σιλικόνης. Όταν ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι στο μίγμα το αδειάζετε σε φόρμα σιλικόνης ή καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη μεταλλική φόρμα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κόντιτα ή το ψιλοκομμένο και στραγγισμένο γλυκό πορτοκάλι με τις 4 κουταλιές αλεύρι και τα ρίχνετε στο κέικ, ομοιόμορφα και περιμετρικά από την τρύπα της φόρμας.
  • Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να ροδοκοκκινίσει και όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του να το βγάλετε στεγνό.
  • Όταν είναι έτοιμο, ξεφουρνίζετε το κέικ και το ξεφορμάρετε μετά από λίγα λεπτά πάνω σε σύρμα για να κρυώσει εντελώς. Το μεταφέρετε τότε σε πιατέλα σερβιρίσματος κι ετοιμάζετε το γλάσο ανακατεύοντας το χυμό του πορτοκαλιού με όση άχνη ζάχαρη χρειαστεί μέχρι να γίνει παχύρρευστο, αλλά να πέφτει με σχετική δυσκολία από το κουτάλι και να απλώνεται εύκολα.
  • Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο πορτοκαλιού που ετοιμάσατε και διακοσμείτε με κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι και κράνμπερις. Όταν στεγνώσει το γλάσο είναι έτοιμο να σερβιριστεί το κέικ σας. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε λοιπόν μαζί με το τσάι ή τον καφέ σας…
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου