ΜΕΝΟΥ

Pages

Γαρίδες και καραβίδες σαγανάκι

Ένα καταπληκτικό συνοδευτικό για το μεσημεριανό σας ουζάκι.








Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Ψήσιμο περίπου 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 κιλό γαρίδες, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κελύφη, έντερο, κεφάλια* φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 κιλό καραβίδες, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κελύφη και κεφάλια* φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 4 ώριμες, αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ο συνδυασμός ντομάτας με χυμό λεμονιού συνηθίζεται, μεταξύ άλλων, στην Πόλη και δίνει έναν γλυκόξινο τόνο στο φαγητό)
  • 3 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα
  • 250 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, σε μέτριους κύβους
  • 120 γρ. πικάντικη γραβιέρα, σε μέτριους κύβους
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες σε μία στρώση, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο, βάζουμε τα κομμάτια ντομάτας στα κενά του ταψιού ανάμεσα στα θαλασσινά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σκορπάμε από πάνω τα τυριά. 
  • Περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό λεμονιού και ψήνουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μισολιώσουν τα τυριά και να γίνουν τα θαλασσινά. Αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου για 5 λεπτά, να ξεκουραστεί το φαγητό και σερβίρουμε.

Συμβουλές
  • Όταν καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες, καλό είναι να το κάνουμε επάνω από ένα μπολ στο οποίο στερεώνουμε ένα σουρωτήρι, ώστε τα νόστιμα ζουμιά που έχουν να στάξουν εκεί μέσα και μετά να τα βάλουμε στο ταψί όπου θα ψηθούν.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου