ΜΕΝΟΥ

Pages

Πικάντικα μπιφτέκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

Φέτος η Αποκριά θα είναι καυτερή με σουβλάκια και κεμπάπ από μοσχάρι.








Συνταγή : Περικλής Κοσκινάς.
Μερίδες : για 4 άτομα (8 τεμ.)
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 30΄, αναμονή 1 ώρα, μαγείρεμα 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 900 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά (κατά προτίμηση λιπαρή)
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 3 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 4 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 350 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουτ. σούπας worcestershire sauce (πικάντικο άρτυμα που βρίσκουμε συσκευσμένο σε μπουκαλάκια στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
  • 150 ml ξίδι
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη

Για το σερβίρισμα
  • 8 πίτες για σουβλάκια 6 - 8 καυτερές πιπεριές τουρσί, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες λίγα πατατάκια σε στικς ή σπιτικές τηγανητές πατάτες

Εκτέλεση
  • Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τα μπέργκερ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.


Σάλτσα
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1/2 ώρα, μέχρι να «δέσει». 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μπιφτέκια
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. 
  • Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά μπιφτέκια σαν κεμπάπ. 
  • Τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου. 
  • Βγάζουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο ταψί απλώνουμε τις πίτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν. 
  • Βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο, απλώνουμε σε καθεμία λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι και μοιράζουμε τις πιπεριές και τις πατάτες. 
  • Τυλίγουμε, αν θέλουμε, την πίτα και σερβίρουμε.

Στα ποτήρια μας 
  • Δροσερές σκουρόχρωμες μπίρες stout.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου