Μία κλασική συνταγή από την Αργυρώ
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Πηγή - argiro.gr
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
- 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
- 1 κ.γλ. γλυκάνισο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Πετάμε το γλυκάνισο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
- Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
- Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄.
- Τη βάζουμε στη λεκάνη.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
- Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
- Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
- Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
- Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Πηγή - argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου