ΜΕΝΟΥ

Pages

Συνταγή Λαγάνα

Μία κλασική συνταγή από την Αργυρώ


Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά






~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
  • 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
  • Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. 
  • Πετάμε το γλυκάνισο. 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. 
  • Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. 
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. 
  • Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. 
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. 
  • Τη βάζουμε στη λεκάνη. 
  • Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα. 
  • Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. 
  • Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. 
  • Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. 
  • Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.


Πηγή - argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου