¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Μαρία Αργύρη
Μερίδες : Για 4 τσουρέκια.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 35΄, Ψήσιμο 35΄- 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Αρωματικά τσουρέκια που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με την γεύση τους.
Υλικά
- 400 γρ. γάλα
- 15 γρ. μαγιά νωπή
- 1½ κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 300 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 500 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά + 1 κρόκος, για άλειμμα
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
- λίγο αλάτι
- 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα (200 γρ.) μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό, και διαλύουμε εκεί τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, αυγοδάρτη ή με τα δάχτυλά μας. Όταν διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε περίπου 10 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Τον σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1½ ώρα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και, αν έχουμε, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό ή τον γάντζο.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι και ξεκινάμε το μίξερ. Μετά προσθέτουμε και τη μαγιά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισομεγέθη μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ό,τι σχήμα θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκάρια, μπάλες κ.λπ.). Χτυπάμε σε ένα πιατάκι με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν, για 15-20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βάζουμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Τα μυστικά
- Μπορούμε να βάλουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε ή μόνο ένα από όλα. Αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός.
- Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην ξεραθούν.
- Αντί για σουσάμι, μπορούμε να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Αν θέλουμε, στο δεύτερο φούσκωμα, μπορούμε να βάλουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ, αφού τα πλέξουμε σε κοτσίδες.
- Αν φτιάξουμε μικρότερα τσουρέκια, χωρίσουμε δηλαδή τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο ψησίματος.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου