Ο Αντώνης Καπαρός μοιράστηκε με τον «Γαστρονόμο» αυτό το ιδιαίτερο
φαγητό που η γιαγιά του έφτιαχνε όλο τον χρόνο, με διαφορετικό κρέας,
ανάλογα με την εποχή: χοιρινό τον χειμώνα, αρνάκι ή κατσικάκι την
άνοιξη. Όπως λέει ο ίδιος, είτε τη σέρβιραν στο κυριακάτικο γεύμα είτε
σε κάποια γιορτή, η διάντα «έδινε έναν τόνο επισημότητας στο φτωχικό
παριανό τραπέζι».
Υλικά
Διαδικασία
Πηγή - www.gastronomos.gr
Συνταγή : Αντώνης Καπαρός
Μερίδες : 8-10 ως μεζές
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια, περίπου 1 κιλού
- 500 γρ. ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι (σπάλα), ανάλογα με τη συκωταριά που θα χρησιμοποιήσουμε
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 5 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. σούπας πιπέρι, σε κόκκους
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε κόκκους
- 250 ml κόκκινο γλυκό κρασί
- 130 ml νερό
- 80 ml ελαιόλαδο αλάτι
Διαδικασία
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε κομματάκια των 2-3 εκ. με ψαλίδι. Κόβουμε και το κρέας σε κομματάκια των 2-3 εκ.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό λάδι τη συκωταριά και το κρέας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τα κρεατικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν λίγο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και ρίχνουμε τα κρεατικά με το λάδι τους, τη δάφνη, το πιπέρι και το μπαχάρι. Σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και αλάτι, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 1-1½ ώρα (χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, εκτός και αν στεγνώσει εντελώς το φαγητό) μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου