ΜΕΝΟΥ

Pages

Κρεµµυδόπιτα µε κοπανιστή

Μία πίτα που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα τραπέζι

Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Προετοιµασία : 10΄
Αναµονή : 30΄
Μαγείρεµα+Ψήσιµο : περίπου 1½ ώρα




~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 1 ταψάκι 20 εκ.
  • 2 φύλλα κουρού

Για τη γέμιση
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
  • 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 20 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
  • 80 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
  • 80 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 120 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άλειμμα
  • 1 κρόκος ανακατεμένος με 2 κουτ. γλυκού νερό
  • 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι, καβουρδισμένο



~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Γέμιση : 
  • Σε ένα σκεύος με βαρύ πάτο σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια στο βούτυρο και στο λαδι για 15 λεπτά. 
  • Ρίχνουμε 150 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για περίπου 30 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Πίτα : 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα. 
  • Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο. Κόβουμε το φύλλο 2 εκ. από το χείλος του ταψιού. 
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με το κουτάλι. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε 1 εκ. από το χείλος. 
  • Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα κορδόνι περιμετρικά στο ταψί. 
  • Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια. 
  • Κάνουμε 3 - 4 χαρακιές απαλά στο επάνω φύλλο και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει και από κάτω.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου